O zi a sfarsitului de saptamana, o sambata, aikido si un concurs pentru copii. Emotii, cateodata mai mari, cateodata mai in departare de infrigurarea obisnuita a gandurilor celor in alb, a florilor de primavara, a micilor aikidoka.
O mare de saltele, albastre, rosii, tavalite de sute de generatii de copii, de efort si transpiratie, de emotiile dinaintea examenelor, topite de privirile parintilor, a asteptarilor, a rezultatelor, a cupelor si medaliilor...
Si lupta multa, dar nu cu un adversar, cu tine insati - aikido. Aikido reprezinta mai inainte de toate determinarea de a nu face rau oponentului, de a rezista sa nu aplici cele mai rapide metode de riposta, de fapt aikido nu este o riposta, concursul nu este un concurs de invingerea a adversarilor, aikido este un concurs cu tine insuti, este o metoda de a te stapani, de a te depasi.
Efortul florilor in alb, ai micilor aikidoka, de a se invinge pe sine, lupta cu emotiile, cu privirile insistente ale parintilor, flash-urile staruitoare ale aparatelor parintilor deveniti paparazii al oricarui moment respirat, aici arata masura in aikido, mai intai te invingi, te cureti, si apoi pleci la drum, faci din oponent un partener, ii daruiesti ceva prin lipsa agresivitatii tale...
O zi de sambata, o zi de concurs, un efort extraordinar pt copii, dar si pentru parinti, au daruit ceva, au daruit timpul lor, au ales sa nu fie prezenti in targuri, parcuri cu barbecue, sau festivale primavaratice, totul pentru micile flori, cu emotii parintesti, in fuga, in aglomeratie, trafic nebun - fara sa-si inchipuie au parcurs deja primul pas in aikido, infrangerea propriei dorinte de a fi oriunde altundeva, au ramas acolo sa invete impreuna cu cel mic, cum sa te cuceresti pe tine.
Un sensei ce pare a fi un dirijor, dar el sub privirea inexpresiva, traieste alaturi de ei, urmareste si invata, chiar invata, intelege, chiar stie de atunci ce va urma la urmatorul curs, alte miscari, alte cuvinte...doar un sensei, nu mai mult..

O zi de sambata cu cununi de primavara pentru copii, cununi pentru parinti, un intreg sufletesc, legatura dintre parinti si copii, si aikido. Felicitari!


Postări populare de pe acest blog